10 tips per encertar el vi
Com sabrem si maridem bé un vi amb el nostre menú?
La regla bàsica dels maridatges consisteix en escollir un plat i un vi de manera que un no domini excesivament sobre l’altre. Els maridatges més sofisticats, cerquen fins i tot un efecte sinèrgic entre plat i vi.
Podem beure un vi blanc amb un plat de carn sempre que no sigui una carn molt intensa en sabors que ens anul·lin el vi blanc.
La precaució també és a la inversa: procurarem que el vi negre no eclipsi el peix.
Quina és la temperatura adequada de servei d'un vi negre a l'estiu?
Haurien de ser les mateixes durant tot l’any:
- En el cas de vi jove: entre 14 i 16ºC
- En el cas de vi que ha rebut criança en bótes de roure: entre 16 i 18º
A ple estiu, si la temperatura està entorn als 25ºC serà convenient refredar el vi en una glaçonera fins a assolir la tempertaura de servei recomanda (10 minuts sovint són suficients)
Quines són les característiques de la DO Catalunya?
La DO Catalunya s’estén pel territori català que ha matingut la vinya com a conreu tradicional. Permet l’elaboració de vins amb llibertat, innovació i flexibilitat. Viticultors i cellers actuen com a agents creadors, adaptant-se amb facilitat a la demanda del consumidor. La DO Catalunya és la DO catalana que més vi embotella, amb un pes important als mercats d’exportació.
Quina diferència hi ha entre un reserva i un criança?
La diferència està en el temps i el procés d’envelliment.
- Per als vins negres criança, l’envelliment total serà de 2 anys (amb un mínim de 6 mesos en bótes de roure).
- En el cas dels reserva, l’envelliment serà de 3 anys (combinant una criança mínima de 12 mesos en bótes de roure i 24 en ampolla).
- També hi ha la possibilitat d’utilitzar la menció gran reserva, que implica un envelliment total mínim de 5 anys (2 dels quals en bóta de roure i 3 en ampolla).
Una ampolla amb tap de rosca - sense suro - és un vi de menor qualitat?
No, es tracta d’un sistema de tancament alternatiu al suro. El tap de rosca és completament hermètic i per a vins que han passat llarg temps en ampolla es corre el risc de que es redueixin (agafin olor “a tancat”).
Per a vins de ràpida rotació, consumits entre 1 i 3 anys després del seu embotellament, no solen donar problemes.
Per als vins d’alta gamma, que resulten de processos de llarga criança, el tap de suro natural es posiciona com el tancament més idoni.
Per què és necessari decantar un vi? Com es fa?
No sempre és necessari decantar un vi. Dos motius ho justifiquen, i normalment van associats a vins que porten diversos anys embotellats:
- Que es mostri tancat per haver passat temps a l’abric de l’aire.
- Que presenti pòsits.
Com es decanta el vi?
- S’ha de traslladar el vi de l’ampolla al decantador, una mena de gerra de vidre amb una base molt ampla que, gràcies a la gran superfície de la base, afavoreix el contacte entre el vi i l’aire, de manera que n’accelera la seva oxigenació.
- Durant el trasbals entre recipients s’ha de tenir molta cura per tal que els pòsits (sediments de matèria colorant) quedin a l’ampolla i no passin al decantador.
Com sabem si un vi és 'correcte' quan ho tastem en un restaurant?
Hi ha dues causes principals per rebutjar una ampolla de vi:
- L’olor o gust a “florit“, que ocasionalment poden patir algunes ampolles degut a una contaminació del suro.
- Altres defectes, ocasionats per desviacions microbiològiques, com el “picat“, caracteritzat per una presència excessiva de l’àcid acètic en el vi que recorda l’olor del vinagre i el “bret“, reconeixible per una intensa olor similar a la de suor de cavall o quadra.
Com conservaré correctament un vi?
Si l’ampolla tanca amb suro, cal conservar-la en posició horitzontal, de manera que el tap es mantingui humit pel contacte amb el vi i s’eviti una dessecació del suro.
També és important evitar els canvis bruscos de temperatura, un ambient massa sec i massa llum.
Un cop obert, quan temps pot passar un vi a la nevera abans que no perdi les seves qualitats organolèptiques?
Dependrà de la tipologia i del grau alcohòlic del vi, però dificilment aquest temps de manteniment de les propietats inicials anirà mes enllà dels 3 – 4 dies, amb refrigeració.
- Els vins de més graduació alcohòlica i amb més estructura aguantaran una mica millor.
- El volum de la càmera d’aire que quedi en contacte amb el vi també és decisiu: una ampolla bastant buida, tindrà molt d’aire i podrà actuar sobre el vi (oxidant les aromes i afavorint el picat).
Beure una copa de vi a diari és saludable?
Està provat per diversos estudis científics que el consum moderat de vi en persones sanes és beneficiós per a la seva salut.
Quin és el compost més conegut del vi que aporta aquests beneficis?
Els polifenols
En quins vins es pot trobar?
En major quantitat en els vins rosats i negre.
Quantes copes de vi són saludables?
En funció del sexe i el pes corporal, preferiblement en una o dues copes diàries i repartides en més d’un àpat.