El territori de la DO Catalunya

La Denominació d’Origen de Catalunya s’estén pel nord-est de la Península Ibèrica, entre el Mar Mediterrani i els Pirineus. Es troba compresa entre els 40,3º i els 42,5º de Latitud Nord i entre 1º i els 3,2º de Longitud Est del Meridià de Greenwich.

Aplega 40.009 ha. de superfície vitivinícola repartida en 426 termes municipals de Catalunya, on la vinya s’ha conreat tradicionalment, esdevenint un element característic i ineherent dels seus paisatges y de la seva cultura.

La nostra història

La tradició vitivinícola a Catalunya és més antiga que la seva pròpia història i el vi és un element indispensable de la cultura catalana i mediterrània. Fenicis i romans van introduir el conreu de la vinya i, des d’aleshores, el vi forma part de la nostra vida diària, de la nostra dieta, de la nostra cultura i dels nostres moments de celebració.

Catalunya compta amb unes condicions naturals excepcionals: una gran diversitat de sòls, de microclimes i de condicions orogràfiques, i una situació geogràfica que ha permès aconseguir la varietat, qualitat i continuïtat del seu potencial enològic.

La DO Catalunya, creada l’any 1999, és hereva d’aquesta llarga tradició

Un recorregut per la viticultura catalana

SEGLE IV A.C.

Portada per fenicis i grecs, la vinya s’implementa a Catalunya al voltant de la metròpoli grega d’Emporiom.

icones_DOCAT-38

SEGLE II A.C. I V.D.C

El conreu de la vinya es consolida a Catalunya, essent conreada pels propis romans.

SEGLES VI, VII I VIII D.C.

S’atura el conreu degut a la caiguda de l’Imperi Romà i la invasió dels pobles bàrbars i musulmans.

icones_DOCAT-39

SEGLE X I XI

Catalunya assoleix la independència del Regne Franc. La ciutat de Barcelona comença a expandir-se i es construeixen importants monestirs, tornant a conrear la vinya en els seus voltants.

1758

La vinya s’estén per tota la geografia meridional catalana convertint-se en el principal motor econòmic i els vins, misteles i aiguardents arriben a ser el primer capítol de les exportacions catalanes.

icones_DOCAT-40

SEGLE XIX (MODERNISME)

De la mà d’arquitectes com Gaudí, Cèsar Martinell i Domènech i Montaner arriben els primers cellers anomenats “Catedrals del Vi“ com els cellers cooperatius del Pinell del Brai, Falset, Gandesa, Nulles o L’Espluga de Francolí.

TRADICIÓ I MODERNITAT

Des dels seus orígens, la viticultura a Catalunya continua avançant per seguir obtenint vins d’immillorable qualitat que segueixen mantenint el seu recorregut arreu del món.

icones_DOCAT-41

SEGLE XXI

Actualment, la viticultura catalana té una important i arrelada tradició amb multitud d’activitats. Destaquen la Festa de la Verema, els Concursos de Castellers i innumerables Mostres de Vins a diverses poblacions vitivinícoles de la geografia catalana.

Consolidar, crear i innovar són directrius bàsiques que expliquen la DO Catalunya

&nbsp
Actualment, la DO Catalunya aplega la gran majoria de municipis catalans productors del vi. El seu objectiu és millorar paulativament la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies, com a mecanisme necessari per a donar resposta als exigents mercats actuals.
&nbsp
Consolidar, crear i innovar són directrius bàsiques que expliquen la Denominació d’Origen Catalunya: per això, té un ampli ventall de varietats de raïm autoritzades, perquè els viticultors i cellers puguin elaborar els seus vins amb flexibilitat, creativitat i llibertat. 
&nbsp
Gràcies a la DO Catalunya, a més, municipis elaboradors de vi que no podien adscriure’s a cap altra denominació d’origen i que elaboraven grans vins, com ara part important de la comarca de l’Anoia o del Baix Llobregat, poden emparar-se i aconseguir el segell de qualitat i confiança que suposa per al consumidor la certificació de la DO Catalunya.
&nbsp
Dels 22 milions d’ampolles comercialitzades l’any 2000 amb el segell de la DO Catalunya, s’ha arribat a les 60,3 milions d’ampolles actuals.  
&nbsp
Cada ampolla d’aquesta denominació conté el país en la seva totalitat. I això no és retòrica, sinó la filosofia d’una D.O., que pretén oferir als viticultors un marc més flexible i amb més possibilitats de cupatge en la creació dels seus vins.

Aquest lloc web emmagatzema cookies al seu ordinador. Política de Cookies