Back

‘CATALUNYA VINYERÓ’, EL NOU DISTINTIU DE LA DO CATALUNYA QUE RECONEIX ELS VINS ELABORATS PELS PROPIS PAGESOS

El nou distintiu de la Denominació d’Origen Catalunya, ‘Catalunya Vinyeró’, neix amb una vocació
d’oferir als consumidors la màxima transparència i informació

El terme vinyeró (de “vigneron”) defineix a un artesà o artesana que treballa la vinya i que també elabora el seu vi i el comercialitza. Un viticultor amb un ferm compromís vers el seu producte, entorn, paisatge i el seu públic. Aquest compromís i implicació amb el territori és el que vol posar de relleu el nou distintiu de la Denominació d’Origen Catalunya, en definitiva, la figura del viticultor elaborador. Els viticultors elaboradors de la totalitat dels seus vins, exclusivament amb el raïm produït per les seves pròpies vinyes, poden sol·licitar aquest nou distintiu.

‘Catalunya Vinyeró’ neix amb una vocació de proporcionar la màxima transparència i informació als consumidors, afegint informació de valor al producte. Quan el comprador es troba davant d’un vi amb el distintiu de ‘Catalunya Vinyeró’ té la garantia que ha estat elaborat per viticultors/es que han cuidat la vinya, han elaborat el vi exclusivament amb els seus raïms i han assumit també la seva comercialització.

El Consell Regulador certifica, per tant, els paràmetres de l’elaboració pròpia identificant de forma individual, cada ampolla, amb el segell del distintiu ‘Catalunya Vinyeró’.

Actualment, ja es troben al mercat diverses referències de 3 cellers amb el distintiu ‘Catalunya Vinyeró’ de la DO Catalunya: Blancher, Mas de la Pansa i Pla de Morei. Tanmateix, altres cellers han mostrat ja interès i/o es troben en tràmit de sol·licitud per adherir-se al nou distintiu.

 

‘Barcelona Sustainable Catalunya’, un distintiu que cuida del seu entorn

Aquest 2023, la Denominació d’Origen Catalunya ha creat una altra distinció denominada ‘Barcelona
Sustainable Catalunya’ que posa en relleu el compromís mediambiental i de salvaguarda del
paisatge dels cellers que s’emparin sota aquesta categoria. Es tracta d’una iniciativa puntera que
dona fe del desenvolupament sostenible dels cellers, i que certifica que aquestes disposen de la
verificació de càlcul de l’empremta de carboni, tal com recull la norma ISO 14.064-1.
Així mateix, els cellers que vulguin adherir-se a la marca ‘Barcelona Sustainable Catalunya’ també
adquireixen el compromís de reduir progressivament abans de l’any 2030, les seves emissions
anuals de CO2 al 50% respecte a les que emetien l’any 2008. En segon lloc, es comprometen a
assumir com a mínim un 35% d’energia renovable autoproduïda i, finalment, a tenir una neutralitat
climàtica de cara l’any 2050.

Reus, 15 de novembre de 2023