Back

Els 5 estudis científics publicats aquest any que ens parlen dels beneficis del consum moderat de vi

La Fundació per a la investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN) ha fet recentment un recull dels 5 estudis científics publicats aquest 2019 que proven que el consum moderat de vi és bo per a la salut.

Els estudis parlen sobretot de com el vi pot ajudar a la prevenció d’enfermetats neurodegenaratives o cardiovasculars, així com dels beneficis d’incorporar el vi a la nostra dieta, la Dieta Mediterrànea. Ens sembla una bona forma de repassar el que ha donat de si aquest any. Comencem!

1. El vi pot prevenir enfermetats com l’Alzheimer

Un equip de científics espanyols de la Universitat de Castilla-La Mancha van publicar al maig a la revista Free Radical Biology and Medicine els resultats d’una investigació inèdita: el vi negre és ric en molècules antioxidants que poden disminuir o inclús bloquejar l’estrés oxidatiu associat a patologies cardiovasculars o neurodegeneratives com l’Alzheimer.

2. Redueix el risc cardiovascular

El passat mes de juny, un equip dirigit pel Dr. Estruch i en col·laboració amb l’equip de la Dra- Lamuela-Raventós (ambdós de la Universitat de Barcelona i del CIBEROBN) va publicar a la revista Clinical Nutrition un estudi que aprofundia en els efectes del consum moderat de vi blanc anyenc en marcadors de salut cardiovascular, relacionats amb l’aterosclerosis, en homes amb risc elevat cardiovascular elevado.

3. El consum moderat de vi negre pot impedir la progressió del càncer de pròstata

També al juny es van publicar els resultats d’un estudi iniciat al 1986 per la Universitat de Harvard que desvetllava com influeix la dieta en el risc de desenvolupar malalties del cor o el càncer. L’estudi es va realitzar amb pacients sans que no havien desenvolupat l’enfermetat a l’inici de l’experiment.

Passats 25 anys, algunes d’aquestes persones havien estat diagnosticades amb càncer de pròstata, però els investigadors van observar que aquells pacients que havien seguit bevent de forma moderada vi negre després de ser diagnosticats semblaven tenir un menor risc de morir a causa de l’enfermetat, la qual cosa planteja la possibilitat que el consum de vi negre fos capaç d’impedir la progressió del càncer.

4. Redueix el risc de patir diabetis tipus 2

La revista científica British Medical Journal (BMJ), una de les més rellevants del sector a nivell internacional va publicar al juliol l’evidència científica de la relació entre dieta i diabetis tipus 2. Els autors indiquen que els resultats suggereixen que un consum moderat podria associar-se amb un menor risc de l’enfermetat, tot i que recorden que un consum elevat pot ser perjudicial per a la salut.

5. Càncer colorectal

El darrer anunci de l’any es va publicar a l’agost a la revista científica especialitzada Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Està realitzat per investigadors dels Estats Unit i sudcoreans i analitza la relació entre el consum d’alcohol i el risc de morir per càncer colorectal.  Els investigadors van comprovar que aquells participants en l’estudi que tenien un consum baix o moderat de vi abans de ser diagnosticats tenen menys probabilitats de morir en general, i específicament per càncer colorectal.

Podeu consultar l’article sencer a la pàgina web de FIVIN.