Back

PRIMERS RESULTATS DEL PROJECTE DE RECUPERACIÓ PATRIMONIAL A LA VIL·LA ROMANA DE MAS DELS FRARES (CONSTANTÍ)

Avui s’han exposat els resultats globals de les excavacions arqueològiques efectuades al jaciment de Mas dels Frares (Constantí, Tarragona) entre els anys 2019 i 2021, amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Constantí i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen de Catalunya, i amb el suport del Celler Experimental de Mas dels Frares, de la Facultat d’Enologia de la URV.

 

El projecte de recuperació patrimonial a la vil·la romana de Mas dels Frares, dirigit per l’investigador de l’ICAC Josep Maria Macias, combina recerca, docència i divulgació; amb la voluntat de crear un centre d’explotació vinícola d’època romana que vinculi la recerca amb les activitats formatives del Celler Experimental de Mas dels Frares.

 

Dues estudiants etiqueten peces de ceràmica trobades al jaciment

 

 

Els treballs arqueològics de l’ICAC, per la seva banda, han servit per caracteritzar el nivell de conservació del jaciment romà, alhora que s’han constatat el ventall cronològic de la vil·la. S’han trobat vestigis d’una primera fase d’ocupació del segle I aC, com correspon a l’actual àrea de Constantí, una de les primeres zones de l’‘Ager Tarraconensis que fou conreada a partir de colons itàlics. Les darreres evidències se situen en el segle VII dC, a les acaballes del període visigòtic. L’època d’esplendor del jaciment cal ubicar-la entre els segles I-III. Un dels fets anecdòtics més rellevants ha estat la recuperació d’un abocament d’ostres fruit d’un àpat rellevant.

 

La intervenció arqueològica més recent al jaciment de Mas dels Frares ha tingut lloc del 28 de juny al 30 de juliol de 2021, dia en què es cobriran les restes arqueològiques del jaciment perquè es puguin conservar correctament. Els treballs formen part del projecte de recerca Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares (Constantí, Tarragonès), I Fase (Projecte quadriennal CLT009-18-00100), sota la coordinació de Josep Maria Macias, cap de l’equip de recerca en Arqueologia Cristiana i de l’Antiguitat Tardana, i la direcció tècnica de Karen Fortuny i Francesc Rodríguez.

 

La vil·la romana del Mas dels Frares s’ubica al terme municipal de Constantí, a 1,5 km d’aquesta localitat i al costat del Celler Experimental de la Facultat d’Enologia de la URV. Existeixen indicis arqueològics que apunten a l’existència d’una vil·la romana amb estructures productives de caire vinícola. Es tracta d’un jaciment construït durant el canvi d’Era que perdurà fins al segle VII. En les campanyes de 2019 i 2020 s’ha pogut constatar que era una vil·la senyorial i s’hi han trobat restes d’un magatzem agrícola amb grans tenalles.

 

Els treballs arqueològics en aquesta vil·la romana van començar el 2019, en el marc d’un conveni de col·laboració entre la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Ajuntament de Constantí per a potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l’entitat patrimonial d’aquesta vil·la romana de l’antic territorium de Tàrraco. El projecte compta també amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya, que suposa més del 50% del vi català embotellat amb DO i que sempre ha mostrat un gran interès en els projectes de recuperació històrica i patrimonial.

 

Un dels trets més destacables de l’elaboració de vi a Catalunya i de la DO Catalunya en l’actualitat és precisament la seva llarga tradició, des de que fenicis i romans van arribar a les nostres costes. La recerca de l’ICAC pot aportar nous testimonis històrics d’aquesta mil·lenària tradició i demostrar que en un espai contigu al mateix celler experimental del Mas dels Frares, on avui dia es formen futurs enòlegs, ja s’hi feia el vi en l’època romana.

Aquest lloc web emmagatzema cookies al seu ordinador. Política de Cookies