Back

La verema 2018 tanca amb un creixement de la producció del 12%

La Denominació d’Origen Catalunya tanca la verema 2018 amb un augment de la producció del 12%. Mentre que la verema del 2017 es va tancar amb 44.474.325 kg, enguany ho fa amb 49,7 milions de kg, una xifra més pròxima al que podem considerar un any normal (50 milions de kg).

Les precipitacions freqüents al final de l’hivern i la primavera, amb quantitats importants en algunes zones, han permès que la majoria de vinyes hagin tingut un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps. A més, tot i algunes incidències puntuals per pedregades i gelades primaverals, el nombre de raïms per cep ha estat també superior al de l’any passat i tot plegat ha contribuït a aquest augment de la producció.

Qualitativament parlant, la maduració tècnica i fenòlica han estat òptimes, si bé és cert que el grau alcohòlic mitjà s’ha quedat al voltant de una unitat per sota de que s’havia registrat a la darrera verema. En relació a l’afectació per malalties fúngiques, tot i que el míldiu va afectar els raïms abans i durant la floració allà on no s’havia protegit el cultiu de forma adequada, l’oïdi i la podridura s’han mantingut en uns nivells raonables. En definitiva, l’anyada 2018 ha donat com a resultat una matèria primera excel·lent que ha de permetre l’obtenció de vins de gran qualitat.

Pel que fa a les varietats, cal destacar l’augment de la collita, tant pel que fa al raïm blanc (+12,68%) com al raïm negre (+10,90%). Ha estat especialment important la reducció en la varietat de raïm blanc, de chardonnay (-26,26%), que no obstant s’ha vist compensat per l’augment sobretot de macabeu (+60,93%), xarel·lo (+32,30%), garnatxa blanca (+7,81%) i moscatell (+5,01%) pel que fa a raïm blanc, i merlot (23,76%), cabernet sauvignon (+19,97%), garnatxa negra (6,37%) i ull de llebre (5,11%) en quant a raïm negre.