Back

LA DO CATALUNYA PRESENTA ELS SEUS NOUS DISTINTIUS AL SECTOR PROFESSIONAL VITIVINÍCOLA

La Denominació d’Origen Catalunya ha presentat aquest dimarts dia 30 de gener, al Palau Robert de
Barcelona, a un públic professional format per sommeliers, personal de la restauració i botiga, el distintiu
‘Catalunya Vinyeró’ i la distinció ‘Barcelona Sustainable Catalunya’.

El president de la Denominació d’Origen Catalunya, Xavier Pié, i el seu secretari, Anton Castellà, han estat els encarregats d’explicar els detalls dels dos nous distintius de la DO. Xavier Pié, president de la DO Catalunya, ha destacat que “La distinció ‘Barcelona Sustainable Catalunya’ te per objectiu oferir garanties al consumidor del compromís del celler amb la sostenibilitat.” A més, el president també ha ressaltat que “En el cas del distintiu ‘Catalunya Vinyeró’ es busca destacar la figura del viticultor.”

Barcelona Sustainable Catalunya, la distinció que reconeix l’esforç en la lluita contra el canvi climàtic

La distinció ‘Barcelona Sustainable Catalunya’ és una iniciativa pionera de la Denominació d’Origen Catalunya, que té per objectiu la preservació del territori, el desenvolupament sostenible i oferir les màximes garanties al consumidor de què el vi que tenen entre mans lluita contra el canvi climàtic i busca la neutralitat climàtica a mitjà termini. Els cellers que vulguin optar a aquesta distinció hauran de disposar de la verificació de càlcul de la petjada de carboni segons la norma ISO 14.064-1, que busca reduir de forma progressiva les emissions anuals CO2 per arribar mínim, a una reducció del 50% l’any 2030, segons la base del 2008. Tanmateix, també busca assolir un percentatge d’energia renovable autoproduïda de com a mínim el 35% l’any 2030, i que els cellers arribin a les zero emissions l’any 2050.

La DO Catalunya, vol facilitar el tràmit per poder-se adherir a la nova distinció ‘Barcelona Sustainable Catalunya’, el seu secretari, Anton Castellà, ha informat que “Per aquells cellers que vulguin adherir-se, el Consell Regulador disposa d’eines per poder calcular la petjada de carboni.”

Actualment ja hi ha diversos cellers que es troben en el tràmit d’aprovació de la ‘Barcelona Sustainable Catalunya’, “és ja tan sols qüestió de setmanes, que els consumidors trobin ampolles amb aquesta nova distinció al mercat” ha assegurat el secretari de la DO Catalunya, Anton Castellà.

Catalunya Vinyeró, el distintiu dels vins elaborats pels propis pagesos

El distintiu ‘Catalunya Vinyeró’ neix amb una vocació d’oferir als consumidors la màxima transparència i informació i reconèixer el treball dels pagesos que elaboren de principi a final el seu propi vi. La Denominació d’Origen Catalunya busca amb aquest nou distintiu destacar al viticultor que amb un ferm
compromís vers el seu producte, entorn, paisatge i públic, elaboren el seu vi exclusivament amb el raïm produït de les seves pròpies vinyes i posteriorment el comercialitzen.

El Consell Regulador amb aquest distintiu avala que es tracta d’un vi amb una elaboració feta totalment amb raïm català.

Xavier Pié, president de la DO Catalunya, ha afirmat que aquest nou distintiu “respon a la demanda molts cellers, on la figura del viticultor és clau, per diferenciar-se al mercat i poder posar en valor les petites produccions”.

Aquest distintiu ja empara actualment set referències dels cellers Blancher, Mas de la Pansa i Pla de Morei, cinc de les quals van poder tastar els assistents. Ramón Carbó, enòleg de celler Blancher, ha destacat que “La DO Catalunya és molt gran i diversa, per cellers petits com el nostre el distintiu ‘Catalunya Vinyeró’ aporta un valor diferencial al producte i, reconeix l’esforç que hi ha darrere de cada producció.” Tanmateix, Imma Soler, fundadora del Celler Mas de la Pansa, ha remarcat que “El distintiu ‘Catalunya Vinyeró’ defineix molt bé que és Mas de la Pansa. DO Catalunya amb aquest distintiu ens ajuda als cellers petits a situar-nos al mapa i a ser reconeguts pel consumidor.

Està previst que pròximament s’ampliï el nombre de cellers adherits al ‘Catalunya Vinyeró’, ja que, hi ha diverses sol·licituds de cellers en tràmit per poder adherir-se al nou distintiu.

Reus, 31 de gener de 2024