Back

La verema 2017 tanca amb una reducció del 17% però amb una excel·lent qualitat del Raïm

La Denominació d’Origen Catalunya tanca la verema 2017 amb una reducció de la producció de gairebé 9 milions de quilos, que representen un 17% menys. Mentre la verema del 2016 es va tancar amb 53.426.923 kg, enguany es tanca amb 44.474.325 kg. L’episodi de gelades viscut ja ben entrada la primavera, especialment als extrems nord i sud i a les zones més interiors de Catalunya, així com alguna pedregada local, han contribuït, juntament amb la sequera, a aquesta reducció de la producció.

Tanmateix, qualitativament parlant, la maduració ha estat molt bona, amb uns graus alcohòlics mig-alts i ben equilibrats amb l’acidesa. La incidència de plagues i malalties ha estat gairebé inexistent, a causa de la baixa freqüència i poca quantitat de les precipitacions. En definitiva, l’anyada 2017 es caracteritza per una matèria primera excel·lent que ha de permetre l’obtenció de vins de gran qualitat.

Per analitzar els motius de la reducció de la producció cal remuntar-se a l’any passat, amb una intensa sequera que va comprometre la inducció floral del que havien de ser els raïms d’enguany, reduint-ne el nombre. Després, el mes de març va ser prou plujós, permetent una bona brotació i un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps. D’altra banda, la planta ha hagut de destinar esforços a la seva pròpia recuperació abans de dedicar-se a produir i engreixar fruits, raó per la qual la càrrega de raïms ha estat inferior a la de l’any passat, que va ser més generosa, tot i que després els raïms van quedar petits.

Una altra de les característiques d’aquesta verema ha estat l’avançament respecte a anys anteriors. Les elevades temperatures de l’estiu, especialment l’onada de calor del mes de juny, van provocar un avançament de la collita d’entre 10 i 15 dies, respecte a les dates de 2016.

Pel que fa a les varietats, la reducció de la collita ha estat especialment important en les varietats de raïm negre, que en global cauen un 25,5%, destacant particularment les varietats majoritàries de cabernet sauvignon, merlot i ull de llebre (entorn a un -30%), garnatxa negra (-13,4%) i syrah (-23,7%). El descens en blancs ha estat més modest (-6,12%), acusat per la varietat macabeu (-26,28%), però compensat parcialment pels increments de la parellada (+16,9%), el xarel·lo (+23%) i el moscatell d’Alexandria (+5,2%).