Back

MOLT BONA QUALITAT A LA VEREMA 2021 DE LA DO CATALUNYA

Avui compartim les valoracions de la verema d’enguany de la DO Catalunya, una campanya que va començar amb un hivern amb unes temperatures normals per a l’època però que al febrer es va presentar més càlid de l’habitual, fet que va afavorir una petit avançada en la brotada. Tot i així, com que finalment l’estiu no va ser tan càlid com es pronosticava, aquesta brotada anticipada no només es va corregir sinó que finalment va provocar un retard de 4 a 5 dies -respecte el 2020- en les varietats més primerenques.

La verema s’ha allargat enguany fins ben bé els darrers dies d’octubre, amb una entrada esglaonada de les diferents varietats al celler. Les més tardanes: la parellada i el cabernet sauvignon.

També la sortida del raïm ha estat força bona, ja que amb unes precipitacions iguals o lleugerament per sota a altres anys, s’ha pogut arribar a una producció total de 45.136.599 kg de raïm. Això suposa un 39,5% més que a la collita anterior, que recordem que va ser molt curta degut a l‘afectació del míldiu. De fet, aquesta dada ens apropa de nou a la mitjana dels darrers 5 anys.

 

Raïm blanc i raïm negre

El repartiment entre raïm blanc i negre és gairebé del 50%: 22,4 i 22,8 milions de kg respectivament. Tanmateix, destaquem l’augment en la producció de les varietats negre de carinyena, merlot i ull de llebre que han duplicat els valors de l’any passat.

Al següent quadre podem veure millor els kg de raïm de la verema 2021 per a les principals varietats autoritzades de la DO Catalunya, així com el % de variació respecte la verema 2020:

 

Varietats de raïm blanc Producció (kg) Variació vs 2020
Chardonnay 1.262.470 44,2%
Garnatxa blanca 4.975.888 17,9%
Macabeu 6.395.011 23,0%
Moscatell d’Alexandria 3.725.267 26,0%
Parellada 3.903.074 11,2%
Varietats de raïm regre    
Cabernet sauvignon 3.027.126 42,5%
Carinyena 1.418.563 105,9%
Garnatxa negra 5.606.707 34,7%
Merlot 4.907.093 128,4%
Syrah 2.144.812 18.5%
Ull de llebre 4.488.378 102,4%

 

Qualitat: molt bona

Pel que fa a la qualitat, aquesta ha estat molt bona. Les pluges de finals d’agost, seguides per la humitat i cels coberts de bona part del setembre, van precipitar la recol·lecció d’algunes varietats i en va alentir la maduració d’altres. Com a resultat, tenim un valor de la mitjana del grau alcohòlic en potència inferior al del ‘any passat (12,3% vol., que suposa mig grau menys que el 2020). Per tant, les graduacions alcohòliques han quedat ben equilibrades amb les acideses, i els dies assolellats d’octubre, sumats a la gran amplitud tèrmica, han permès una òptima síntesi de polifenols en les varietats de raïm negre.

Podeu consultar els totals (kg) de raïm blanc i negre de les varietats autoritzades per la DO Catalunya aquí.