Avui compartim les valoracions de la verema d’enguany de la DO Catalunya, una campanya que va començar amb un hivern amb unes temperatures normals per a l’època però que al febrer es va presentar més càlid de l’habitual, fet que va afavorir una petit avançada en la brotada. Tot i així, com que finalment l’estiu no va ser tan càlid com es pronosticava, aquesta brotada anticipada no només es va corregir sinó que finalment va provocar un retard de 4 a 5 dies -respecte el 2020- en les varietats més primerenques.
La verema s’ha allargat enguany fins ben bé els darrers dies d’octubre, amb una entrada esglaonada de les diferents varietats al celler. Les més tardanes: la parellada i el cabernet sauvignon.
També la sortida del raïm ha estat força bona, ja que amb unes precipitacions iguals o lleugerament per sota a altres anys, s’ha pogut arribar a una producció total de 45.136.599 kg de raïm. Això suposa un 39,5% més que a la collita anterior, que recordem que va ser molt curta degut a l‘afectació del míldiu. De fet, aquesta dada ens apropa de nou a la mitjana dels darrers 5 anys.
Raïm blanc i raïm negre
El repartiment entre raïm blanc i negre és gairebé del 50%: 22,4 i 22,8 milions de kg respectivament. Tanmateix, destaquem l’augment en la producció de les varietats negre de carinyena, merlot i ull de llebre que han duplicat els valors de l’any passat.
Al següent quadre podem veure millor els kg de raïm de la verema 2021 per a les principals varietats autoritzades de la DO Catalunya, així com el % de variació respecte la verema 2020:
Varietats de raïm blanc | Producció (kg) | Variació vs 2020 |
Chardonnay | 1.262.470 | 44,2% |
Garnatxa blanca | 4.975.888 | 17,9% |
Macabeu | 6.395.011 | 23,0% |
Moscatell d’Alexandria | 3.725.267 | 26,0% |
Parellada | 3.903.074 | 11,2% |
Varietats de raïm regre | ||
Cabernet sauvignon | 3.027.126 | 42,5% |
Carinyena | 1.418.563 | 105,9% |
Garnatxa negra | 5.606.707 | 34,7% |
Merlot | 4.907.093 | 128,4% |
Syrah | 2.144.812 | 18.5% |
Ull de llebre | 4.488.378 | 102,4% |
Qualitat: molt bona
Pel que fa a la qualitat, aquesta ha estat molt bona. Les pluges de finals d’agost, seguides per la humitat i cels coberts de bona part del setembre, van precipitar la recol·lecció d’algunes varietats i en va alentir la maduració d’altres. Com a resultat, tenim un valor de la mitjana del grau alcohòlic en potència inferior al del ‘any passat (12,3% vol., que suposa mig grau menys que el 2020). Per tant, les graduacions alcohòliques han quedat ben equilibrades amb les acideses, i els dies assolellats d’octubre, sumats a la gran amplitud tèrmica, han permès una òptima síntesi de polifenols en les varietats de raïm negre.
Podeu consultar els totals (kg) de raïm blanc i negre de les varietats autoritzades per la DO Catalunya aquí.